Casa de Piatră

Rezervă o cameră

iulie 19, 2024
iulie 20, 2024

(English) Book Your Room

iulie 19, 2024
iulie 20, 2024

Mănăstirea Moldovița

Mănăstirea Moldovița, înălțată de Petru Rareș în anul 1532 și zugrăvita în 1537, este o ctitorie nouă pe locul – sau, mai precis, în apropierea – alteia mai vechi, ruinate. Mănăstirea Moldovița este situată în comuna Vatra Moldoviței, județul Suceava. Ctitorul Petru Rareș a zidit în 1532 biserica cu hramul “Buna Vestire” pe care a împrejmuit-o cu un zid puternic de apărare cu metereze și turnuri de pază. Deasupra intrării principale în Mănăstire este sculptată în piatră vechea stemă a Moldovei.

În 1537 biserica mănăstirii Moldovița a fost pictată în fresca, atât în interior cât și în exterior în stil postbizantin, cu unele elemente noi caracteristice școlii de pictura bisericeasca din Moldova. Culoarea predominanta a picturii este galben auriu. Dintre obiectele vechi păstrate la Mănăstirea Moldovița amintim doua epitafe din epoca lui Ștefan cel Mare, Psaltirea lui Efrem și alte manuscrise, precum și un jilț care datează din vremea lui Petru Rareș.

Mănăstirea Moldovița a fost un centru însemnat în care a înflorit cultura bisericească în sec. XV – XVII. Moldovița este prima dintre mănăstirile Moldovei la care au ajuns prototipurile literaturii slavo-romane în sec. al XV-lea. Aici a înflorit o adevărată școală de copiști și miniaturiști de la care se păstrează până astăzi la Biblioteca Mănăstirii Dragomirna, un număr de aproape 50 de manuscrise de o deosebita valoare, majoritatea din sec. al XV-lea.


Cum ajung la Mănăstirea Moldovița?

com. Vatra Moldoviței

Tags: , , ,

Sign up to our newsletter and more

Locația nu a fost găsită.

INFORMAȚII

Check-in: 14:00 – Check-out: 12:00

Restaurant, Bar, Spa

Internet gratuit wireless și prin cablu

Parcare proprie supravegheată