Cetatea de Scaun a Sucevei

By / 10th February, 2015 / Atracții turistice / Off

Cetatea de Scaun a Sucevei, întâlnită și sub denumirea de Cetatea Sucevei, este o cetate medievală aflată la marginea de est a orașului Suceava (în nord-estul României). Ea se află localizată pe un pinten terminal al unui platou aflat la o înălțime de 70 m față de lunca Sucevei. De aici, se poate vedea întreaga vale a Sucevei. Este preferată folosirea termenului de Cetatea de Scaun a Sucevei și nu a celui de Cetatea Sucevei, deoarece în Suceava au existat două cetăți: Cetatea de Scaun și Cetatea de Apus (Cetatea Șcheia), ambele fiind construite de domnitorul Petru I Mușat (1375-1391). Cetatea Sucevei făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. Sistemul de fortificații medievale cuprindea așezări fortificate (curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, precum și cetăți de importanță strategică) în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau având șanțuri adânci.Cetatea de Scaun a Sucevei este formată din mai multe elemente componente. Între cetate și restul platoului se află un șanț de apărare, ale cărui pereți dinspre platou de pe latura de est au fost consolidate cu o contraescarpă. O astfel de construcție a existat și pe latura de sud, dar s-a prăbușit. Pe latura de vest și pe cea de sud-vest a fost construit un val de apărare artificial.În cetate se pătrundea printr-un pod de acces cu o parte fixă și o alta mobilă, sprijinit în doi piloni înalți din piatră. Partea mobilă se putea ridica în caz de primejdie, dar odată trecut de ea exista o capcană în care puteau cădea vizitatorii nepoftiți. Trecut și de partea fixă a podului, se ajunge în curtea interioară a cetății. De acolo pentru a intra în clădirea fortului se trecea printr-un sistem de trei porți, apărate de soldați ce stăteau în camere de gardă, special amenajate.

Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou

By / 10th February, 2015 / Atracții turistice / Off

De la inceputul veacului al XV-lea, stravechea cetate voievodala Suceava adaposteste moastele unuia din cei mai cunoscuti sfinti cinstiti de credinciosi, din Moldova si anume Sfantul Ioan, supranumit “cel Nou”. Biserica actuala a manastirii, cu hramul Sfantul Mucenic Gheorghe a fost inceputa in 1514 de catre fiul lui Stefan cel Mare, Bogdan al III-lea cel Orb (1505 – 1517) si terminata de Stefanita (1517 – 1527) in anul 1522. Pana in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, la Manastirea Sf. Ioan cel Nou a fost resedinta mitropolitilor Moldovei. Biserica, fiind menita sa fie catedrala mitropolitana, cu spatiu necesar desfasurarii ceremoniilor la care participau dregatorii domnesti, se deosebeste de celelalte ctitorii voievodale prin suprimarea incaperii mormintelor. Ca la orice centru mitropolitan sau arhiepiscopal, la Suceava au existat iscusiti caligrafi, osarduitori gravori in lemn si metal, dascali de limba moldoveneasca, greasca si slava. A functionat aici si o scoala teologica. In biserica se pastreaza moastele Sfantului Ioan cel Nou, martirizat in 1332, care au fost aduse la Suceava in anul 1402 de Voievodul Alexandru cel Bun. Biserica a fost pictata la exterior si interior in 1534 in timpul domniei lui Petru Rares. Pictura a fost executata in fresca, dupa hermeneutica bizantina. Ea a fost curatata de fum si reimprospatata in anii 1906 – 1909 de pictorul Iohann Viertelberger.

Cum ajung la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou?

Suceava – Str. Mitropoliei

Mănăstirea Zamca

By / 10th February, 2015 / Atracții turistice / Off

La iesirea din orasul Suceava se afla Manastirea Zamca. Biserica Sf. Auxtenie este o veche resedinta a episcopilor armeni, fosta manastire de calugari. Biserica a fost ridicata in jurul anului 1551 de catre un armean bogat, Agopsa. Intreaga manastire este inconjurata de un zid fortificat.Biserica a fost construita pe un teren inalt care domina orasul si tinutul de dincolo de valea paraului Scheia. Datorita zidurilor groase care inconjurau constructiile manastirii, a constituit dupa daramarea cetari de scaun a Sucevei, in anul 1675. A constituit singura fortificatie din oras pe care au putut-o folosi ostile lui Ioan al II-lea Sobiechi, regele Poloniei, in lupta impotriva turcilor. Pentru a o putea apara cu mai multa usurinta, garnizoana polona a sapat in jurul zidurilor ce o inconjurau un sant suficient de adanc si de lat pentru a impiedica apropierea inamicului de ziduri. De la aceste intarituri de pamant a primit si ansamblul manastiresc de aici numele de Zamca.

Cum ajung la Mănăstirea Zamca?

Suceava – str. Zamca (partea de Vest a orasului)

Mănăstirea Dragomirna

By / 10th February, 2015 / Atracții turistice / Off

Printre valoroasele monumente bisericesti si de arta religioasa, care atrag admiratia si pretuirea vizitatorilor din tara si de peste hotare, un loc de frunte il ocupa Manastirea Dragomirna, din nordul Moldovei, judetul Suceava. Manastirea Dragomirna este situata in satul Dragomirna, comuna Mitocul Dragomirnei in apropiere de orasul Suceava.Biserica manastirii a fost ctitorita de Mitropolitul Anastasie Crimca in 1602 cu ajutorul marelui logofat Lupu Stroici si a fost sfintita in anul 1609. Biserica Manastirii Dragomirna cu hramul “Pogorarea Sfantului Duh”, impresioneaza prin silueta sa alungita, cu o turla foarte inalta. Puternica incinta fortificata a manstirii, cu ziduri prevazute cu drum de straja, goluri de tragere si tunuri de colt masive a fost construita de Domnul Moldovei (1626 – 1629) in anul 1627. Aflata in nordul Moldovei, la 15 kilometri de Suceava, vestita ctitorie a marelui mitropolit si carturar Anastasie Crimca, se inalta aici de peste veacuri ca o marturie pentru zbuciumul trecutului moldovenesc, pentru iscusinta si dragostea de frumos a oamenilor de pe aceste meleaguri. Biserica, dedicata Pogorarii Duhului Sfant, este incomparabil mai inalta, unica nu numai in Moldova, dar in toata Romania si chiar in toata lumea ortodoxa. Relatia dintre intinderea, latimea si inaltimea bisericii este in mare parte neobisnuita.

Cum ajung la Mănăstirea Dragomirna?

Suceava – com. Mitocul Dragomirnei – Dragomirna

Mănăstirea Putna

By / 10th February, 2015 / Atracții turistice / Off

Prima ctitorie a Domnitorului Stefan cel Mare, Manastirea Putna a fost sfintita la 3 Septembrie 1470, fiind ridicata pe locul unei stravechi sihastrii din sec. XIII – XIV. Astazi, in muzeul manastirii se afla expuse manuscrise, obiecte de cult si ceramica din perioada medievala. Se remarca colectia de broderii de traditie bizantina, una dintre cele mai frumoase din lume.La inceput, manastirea a fost destinata sa devina necropola domneasca. In biserica au fost inmormantati alaturi de Stefan cel Mare (Iulie 1504), fiul sau Bogdan (domn intre anii 1504 – 1517), nopotul sau Stefanita (domn intre anii 1517 – 1527) si alti membri ai dinastiei musatine.Manastirea Putna a avut la inceput pictura interioara si exterioara pe fond de aur. Din cauza alunecarilor de teren si a invaziei cazacilor, biserica a fost reconstruita intre anii 1653 – 1662. In anul 2001, pe 10 iulie – aceeasi zi in care in 1466 Stefan cel Mare punea piatra de temelie a manastirii, s-a inceput repictarea bisericii.La data de 4 iulie 1466, Voievodul Stefan cel Mare si Sfant alege locul pe care va fi zidita Biserica Manastirii Putna, tragand cu arcul de pe Dealul Crucii. Sase zile mai tarziu, la 10 iulie 1466, conform Letopisetelor putnene, se incepe zidirea Bisericii Manastirii Putna, care va fi terminata in anul 1469.

Cum ajung la Mănăstirea Putna?

Suceava-Gura Humorului – Frasin – Manastirea Doroteia – Manastirea Moldovita – Pasul Palma – com. Sucevita – com. Marginea – Putna

Mănăstirea Voroneț

By / 10th February, 2015 / Atracții turistice / Off

Mănăstirea Voronet se află in satul Voronet de langă Gura Humorului, judetul Suceava. Biserica poartă hramul Sfantului Mucenic Gheorghe și a fost construită intre 26 mai si 14 septembrie 1488. Arhitectura sa este reprezentativă pentru stilul moldovenesc. Legenda originii acestei mănăstiri amintește de ctitorul mănăstirii: Stefan cel Mare și Daniil Sihastru. In anul 1547, Mitropolitul Grigorie Roșca a adăugat pe latura veștică a bisericii pridvorul inchis și a impodobit biserica cu fresce exterioare. Culoarea dominantă a bisericii este albastrul: “albastru de Voronet”.Biserica a fost construită in mai putin de patru luni. Acest lucru ne da o idee despre nivelul profesional ridicat de constructie al acelui timp, în mod deosebit luindu-se în considerara ca Manastirea Sfantului Ioan din Suceava a fost construită exact în același timp. Exteriorul cu stâlpii, ușile și ramele ferestrelor au dus la curentul cu influențe gotice din vestul Europei. Curentul s-a răspândit din Transilvania și Polonia cu artisti care au fost invitati special pentru a construi biserici. Biserica Sfantului Gheorghe se deschide cu o inscripție comemorativă plasată chiar la intrarea în exonartex :”Eu prințul Stefan prin voia Domnului conducator al Moldovei fiu al prințului Bogdan, a inceput a construi această fundație a Mănăstirii Voroneț dedicată Sfântului și Adoratului si Marelui Martir si Victorios Gheorghe, anul 6996 (1488, luna lui mai ziua 26, in lunea de dupa Pogararea Sfintului Duh si terminata in acelasi an in luna lui septembrie pe 14).

Cum ajung la Mănăstirea Voroneț?

Suceava-Gura Humorului – sat Voronet.

Mănăstirea Humor

By / 10th February, 2015 / Atracții turistice / Off

Începuturile Mănăstirii Humor urcă în veac pană în vremea domniei lui Alexandru cel Bun. În vecinătatea actualei biserici a mănăstirii Humor se mai văd și astăzi ruinele unei mai vechi biserici mănăstirești înălțată la începutul secolului XV. Mănăstirea Humor este situată în orașul Gura Humorului, județul Suceava. În timpul domniei lui Alexandru cel Bun s-a început ridicarea așezării mănăstirești, ctitoria vornicului Ioan (1415). La inceputul sec. al XVI-lea, in 1527 manastirea a fost jefuita si distrusa de tatari. In biserica existau obiecte pretioase si manuscrise, dintre care unul se pastreaza si astazi: “ Tetraevangheliarul” din 1473, carte daruita de Stefan cel Mare. Ruinele vechii manastiri se pot vedea si astazi, la aprx. 300 m de biserica actuala.Arhitectura monumentului sacru de la Humor prezintă un interes aparte. Edificiu de plan treflat fără turla pe naos ca și în cazul altor ctitorii boierești. Elementul particular este pridvorul deschis cu arcade, inovatie in epoca determinata atat de traditia constructiva locala (prispe, foisoare) cat si de influentele renascentiste din exterior (loggia preluata mai tarziu si de “stilul bracovenesc”). O noutate este si tainita situata deasupra gropnitei; mai ales in nenumaratele zile de restriste se pastrau aici obiectele de pret. Biserica s-a menținut cu îndeletnicirile parohiale până la 1 august 1991 când și-a recăpătat statutul de mănăstire,  obștea fiind alcătuita din maici.

Cum ajung la Mănăstirea Humor?

Suceava – Gura Humorului

Mănăstirea Sucevița

By / 10th February, 2015 / Atracții turistice / Off

Amplasată într-o zona de munte, Sucevița este una din cele mai frumoase mănăstiri din Bucovina. Într-o curte mare, împrejmuită de ziduri se găsește biserica pictată în culori aprinse. Mănăstirea Sucevița se afla la ieșirea din comuna Sucevița, județul Suceava. Dateaza din secolul al XVI-lea. Biserica Manastirii Sucevita cu hramul “Invierea Domnului” a fost ctitorita inainte de anul 1581 de catre Teodosie Barbovschi, fratii Movila, boieri bogati si influenti si de una din fiicele lui Petru Rares. Biserica Învierii, deşi construită după modelul clasicelor biserici moldoveneşti, arată prima noile tendinţe arhitecturale. Biserica are cinci camere cum are orice mare biserică a unei mănăstiri moldoveneşti: altarul, naosul, camera mormintelor, pronaosul şi exonartexul. Pe abside se află firide înalte, dar acestea nu mai ajung aproape până la streşini, cum se întâmpla înainte.  Pentru prima dată, turnul este plasat pe trei piedestaluri, practică urmată după câţiva ani la Dragomirna. Pe fiecare parte a exonartexului se află două portaluri mici, cu influenţă muntenească.

Mănăstirea Moldovița

By / 10th February, 2015 / Atracții turistice / Off

Mănăstirea Moldovița, înălțată de Petru Rares în anul 1532 și zugrăvita în 1537, este o ctitorie noua pe locul – sau, mai precis, în apropierea – alteia mai vechi, ruinate. Mănăstirea Moldovița este situata în comuna Vatra Moldoviței, județul Suceava. Ctitorul Petru Rares a zidit in 1532 biserica cu hramul “Buna Vestire” pe care a imprejmuit-o cu un zid puternic de aparare cu metereze si turnuri de paza. Deasupra intrarii principale in Manastire este sculptata in piatra vechea stema a Moldovei. In 1537 biserica mănăstirii Moldovița a fost pictată în fresca, atât în interior cât și în exterior în stil postbizantin, cu unele elemente noi caracteristice școlii de pictura bisericeasca din Moldova. Culoarea predominanta a picturii este galben auriu. Dintre obiectele vechi păstrate la Mănăstirea Moldovița amintim doua epitafe din epoca lui Ștefan cel Mare, Psaltirea lui Efrem și alte manuscrise, precum și un jilț care datează din vremea lui Petru Rareș.

Manastirea Moldovita a fost un centru insemnat in care a inflorit cultura bisericeasca in sec. XV – XVII. Moldovita este prima dintre manastirile Moldovei la care au ajuns prototipurile literaturii slavo-romane in sec. al XV-lea. Aici a inflorit o adevărată școală de copiști și miniaturiști de la care se păstrează pana astăzi la Biblioteca Mănăstirii Dragomirna, un număr de aproape 50 de manuscrise de o deosebita valoare, majoritatea din sec. al XV-lea.

Mănăstirea Doroteia

By / 10th February, 2015 / Atracții turistice / Off

În anul 1997 ctitorii Rusu Gavril, Rusu Vasile, Rusu Victor, Gemanaru Gheorghe, Bălan Constantin și alții, plini de râvna duhovnicească, au donat poiana și pădure pentru mânăstirea actuală, cu hramul Schimbarea la Față și un paraclis cu hramul voievozilor Mihail și Gavril. Mănăstirea se află într-o zonă extrem de liniștită și retrasă. În obiceiurile Bucovinei, salba de voievozi mușatini a făurit din piatra, ciocan și dalta măiestoase chivote de sfințite rugăciuni oferite lui Dumnezeu după fiecare primejdie si victorie. Salba mânăstirilor voievodale este pentru Moldova un colier de pietre prețioase așa cum pentru fetele tinere ale Bucovinei giuvaierurile impodobesc frumusețea tinereții. Sfintele mânăstiri așezate la poale de codri sau în văi insorite sau pe cursuri de ape arată că Dumnezeu este stăpânul naturii și este slăvit pretutindeni de creștini, de monahi, de pustnici, de sihaștri retrași în văgăunile și desișurile codrilor, dar totodată și de oamenii harnici și copii zburdalnici ai satelor. În Bucovina binecuvantată de Dumnezeu numele sfinților stau înscrise pe frescele mânăstirilor voievodale, în icoanele caselor frumos zugrăvite și măiestos lucrate în arhitectura lemnului. Sfintele liturghii, privegherile de noapte , practicarea rugăciunii lui Iisus, postul, nevoința, au lăsat urme duhovnicești care nu au putut fi arăte de plugul comunist, nici șterse din conștiința moldovenilor din Bucovina.

Cum ajung la Manastirea Doroteia?

Suceava-Gura Humorului – Frasin – sat Doroteia. Cand ajungeti in sat – veti vedea o intersectie cu un Magazin Mixt. Acolo faceti stanga, apoi urmariti indicatoarele care va duc spre manastire. Accesul se face usor cu masina. Daca veniti cu trenul, veti opri la gara din Frasin.